Zdravě a bez výčitek mlsat čokoládu. Lze to vůbec? Ano, je to možné. Není čokoláda jako čokoláda. Kvalitní hořká čokoláda s nízkým obsahem cukru může být prospěšná zdraví nejen fyzickému, ale i tomu duševnímu.
Cukr v čokoládě
Obyčejné levné čokolády obsahují zdraví škodlivé cukry, které navíc automaticky vyvolávají chuť na další sladké. Součástí kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa jsou zdravé cukry. Ty nás na krátkou chvíli zasytí a zaženou chuť na další mlsání.
Vliv na fyzické zdraví
Kromě cukru a kakaa vysokým podílem jsou také minerály. Patří mezi ně hořčík, draslík, fosfor, draslík, měď, železo a vápník. Kvalitní hořká čokoláda má příznivé účinky na srdce a vysoký krevní tlak a tím mírně snižuje riziko infarktu. Čokoláda je také přírodním antioxidantem, ty ničí volné radikály v těle, které napomáhají ke vzniku rakoviny. Čokoláda zvyšuje prokrvení, proto se nedoporučuje ji jíst lidem s nízkou srážlivostí krve.
Vliv na psychické zdraví
Čokoláda působí příznivě proti stresu a napětí. Vlivem zdravých cukrů dodává energii tělu i mozku. Po čokoládě se lépe soustředíme. Pomůže před vyšší fyzickou i psychickou zátěží. Snižuje pocit únavy a dodá energii. Na ženy působí čokoláda jako mírné afrodiziakum.
Relaxační účinky
V nabídkách různých wellness pobytů přibývají i služby spojené s čokoládou. Ať už jsou to masáže, zábaly nebo koupele. Zní to sice velmi lákavě, však jejich léčebné účinky se nikdy neprokázaly. I tak se dá takový wellness skvěle užít.
Vliv při dietě
Při redukci váhy nemusíme čokoládu z jídelníčku vyškrtávat. Jestliže si dáme denně trochu čokolády, nijak to váze neuškodí. Pokud sportujeme, zdravé cukry dodají tělu energii k lepším výkonům a kila jdou snáze dolů.
V našich obchodech sedá vybrat spoustu druhů čokolád. Důležitý je obsah kakaa. Na kvalitní čokoládě je vždy uváděn viditelně a nedá se přehlédnout.