Sušené květiny-dozvuk léta

Sušené květiny mají mnoho svých nadšenců, ale i odpůrců. Pro někoho je to voňavá připomínka ukončeného léta, pro někoho pouze mrtvé květy či lapače prachu. Ne každá květina nebo bylinka se k sušení hodí. Nevhodné jsou rostliny s dužnatými listy-skalničky.

Mezi oblíbené patří chryzantéma, růže, pivoňka, karafiát či levandule. Usušit se také dají také bylinky. Rozmarýn, šalvěj, dobromysl nebo smil nejen provoní domov, ale i dochutí naše pokrmy nebo pomůžou proti různým neduhům.

Vůně léta i v zimě

Rostliny vybrané k sušení trháme raději ráno. Přes den vyblednou barvy a utrhnuté odpoledne rychleji vadnou. Květiny svážeme a sušíme květy směrem dolů v tmavém, suchém a teplém prostoru. Květiny a bylinky rozprostřeme na síťku, aby se zbavily vlhkosti a nechytly plíseň. Sušení urychlíme v mikrovlnce za pomoci silikagelu, který adsorbuje vlhkost. Pokud ho nemáme, postačí nám kukuřičná mouka. Na dno misky vysypeme silikagel, na něj poskládáme květiny a znovu posypeme silikagelem. Takto vložíme do mikrovlnky na nízký výkon.

Různé využití

Takto usušené květiny ozdobí náš domov ve váze, košíku nebo miskách. Lépe se vyjímají v nádobách z přírodních materiálů. Vytváření různých dekorací oživí holé zdi a dveře. Svázané provázkem zavěšené na dveřích nebo v ozdobných pytlících. Vložený květ ve skříni provoní naše oblečení a pod polštářem naše sny. Malá květinka vypadá vkusně na zabalených dárcích pod vánočním stromkem.

Pot-pourr

Pod tímto názvem označujeme rozdrcenou směs květin a bylin. Usušenou směs uzavřeme do těsné nádoby a necháme uležet. Směs během zrání příliš nevoní, musíme být trpěliví. Po dozrání přimícháme řezy z citrusů a pokapeme éterickým olejem. Pot-pourr vydrží déle než sušené květiny. Směs občas promícháme. V blízkosti tepla směs voní intenzivněji, díky teplu se aroma rychleji uvolňuje.

Každý uprostřed chladných dnů občas zatouží po kousku léta a vůně sušených květin může být jednou z cest.